Finska potvrđuje svoje prvenstvo u europskom obrazovanju novom reformom?
Vaša lokacija: Početna \ Zanimljivosti \ Finska potvrđuje svoje prvenstvo u europskom obrazovanju novom reformom?
(FILES) This file picture dated 17 August 2005 shows a teacher giving rulers to children of the second grade (8 years old) in a primary school in Vaasa, on their second day of school in Finland. Finnish, South Korean and Taipei 15-year-olds scored highest in the world on tests of science, reading and maths knowledge, the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) announced 04 December 2007. Finland topped the science results, with a score of 563, followed by Hong Kong, with 542, and Canada, at 534. AFP PHOTO OLIVIER MORIN  (Photo credit should read OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images)
4 Veljača 2016 - 12:27, by , in Zanimljivosti, Comments off

Nova tehnološka rješenja stavljaju veliki izazov na obrazovanje i osposobljavanje pojedinaca za tržište rada budućnosti. Ono što se generacijama učilo u klupama, ustaljenim kurikulumima više ne pokazuje istu učinkovitost, dok su se neki školski predmeti pokazali zastarjeli i posve beskorisni u svakodnevnom životu.

Da bi osposobila buduće generacije i dala im vještine za 21. stoljeće Finska je najavila revoluciju u školstvu do 2020. zamjenjujući tradicionalne školske predmete s interdisciplinarnim, tematskim jedinicama koje će učenici slušati u grupama tijekom nekoliko tjedana.

Novi pristup, za koji je već osposobljeno 70% nastavnika, potiče različite načine učenje, razvijajući pri tome komunikaciju, kreativnost, kritičko mišljenje te suradnju među pojedincima – vještine koje su ocijenjene visoko na tržištu rada sad, ali i za puno godina.

Naime, sagledavajući finsku reformu kroz dugoročniju prizmu potrebno je osigurati posao za nadolazeće generacije koje u rapidnom svijetu automatizacije i razvoja umjetne inteligencije postaju viškom. A vještine koje će najduže odolijevati zamjeni tehnologijom su upravo navedene četiri.

Nimalo slučajno, iste vještine prepoznate su i kao temelj za uspješne poduzetničke aktivnosti, čime se može zaključiti da, osim što se priprema za digitalnu transformaciju, Finska nastoji pripremiti buduće generacije poduzetnika koji će znati nove tehnologije okrenuti u svoju korist.

Inače, Finska među europskim zemljama prednjači na ljestvici međunarodne procjene znanja i vještina PISA istraživanja provedenog iz 2012. godine. Rezultati narednog istraživanja očekuju se u prosincu ove, 2016. godine, koji se u svjetlu opisanih reformi mogu očekivati s nestrpljenjem hoće li Finska zadržati prvenstvo u europskom obrazovanju?

Originalni članak zanimljivosti možete pronaći na: http://singularityhub.com/2015/04/04/finlands-latest-educational-move-will-produce-a-generation-of-entrepreneurs/


Odabrao: dr. sc. Miroslav Slamić, prof. v. šk., zamjenik voditelja projekta