Što je HKO? – pročitajte reakcije na odluku Ustavnog suda
Vaša lokacija: Početna \ Zanimljivosti \ Što je HKO? – pročitajte reakcije na odluku Ustavnog suda
20 svibanj 2016 - 9:24, by , in Zanimljivosti, Comments off

Vezano uz odluku Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), a prema kojem Tehničko veleučilište u Zagrebu provodi projekt „Politehnika 2025“ donosimo komentar (s odobrenjem autora) prof.dr.sc. Leonarda Marušića sa Sveučilišta u Zadru koji je objavljen u Jutarnjem listu, a kojim je objašnjena sporna situacija s aspekata sveučilišnih i stručnih studija te stečenih kvalifikacija u odnosu na europski okvir.

Vijest o tome da je Ustavni sud donio odluku kojom je, temeljem zahtjeva Sveučilišta u Zagrebu, proglasio neustavnim Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) nije imala gotovo nikakav odjek u javnosti jer većina hrvatskih građana niti zna što je HKO niti ih brine njegova sudbina. HKO definira hrvatske obrazovne kvalifikacije i povezuje ih s Europskim kvalifikacijskim okvirom, a preko njega i s nacionalnim okvirima drugih europskih zemalja. To omogućuje usporedbu kvalifikacija stečenih u raznim zemljama, i njihovo priznavanje.

Kvalifikaciju čini nekoliko komponenti i razina (prvostupnik, magistar, doktor) je samo jedna od njih, a tu su još obujam  i profil. Sveučilišni i stručni studiji razlikuju se po ishodima učenja koji se na njima stječu, a posebno po tome što na sveučilišnim studijima prevladava stjecanje znanja dok na stručnim studijima prevladava stjecanje vještina, ali to ne podrazumijava razliku u razinama tih studija. Stavljanje sveučilišnih i stručnih studija na istu razinu ne znači njihovo izjednačavanje u ostalim komponentama, i to bi svaki sveučilišni nastavnik morao znati.

 Na zagrebačkom sveučilištu tvrde da te kvalifikacije ne smiju biti na istoj razini, a znaju da u cijeloj Europi te kvalifikacije jesu na istoj razini. Tvrde da izjednačavanje razina tih studija ugrožava autonomiju sveučilišta, što ne misli niti jedno drugo sveučilište u Europi. Tvrde da uvođenje razlike u razinama omogućuje uvođenje razlikovnih ispita koje svi koji su završili stručne studije moraju položiti kako bi se u svojim pravima izjednačili s onima koji su završili sveučilišne studije, a ta mogućnost postoji i kada su te kvalifikacije na istoj razini. Dakle, što im stvarno smeta?

Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da znam odgovor na to pitanje, ali s obzirom na informacije kojima raspolažem, rekao bih da se radi o zaštiti interesa Ekonomskog fakulteta koji, s jedne strane želi uvesti formalnu razliku između svojih sveučilišnih i stručnih studija (jer stvarna razlika baš i nije jasna), a s druge strane, želi zagorčati život privatnim visokim učilištima koja izvode stručne studije u polju ekonomije. Europska sveučilišta, suočena s omasovljenjem visokog obrazovanja, pokušavaju pomoći svojim veleučilištima i visokim školama u podizanju kvalitete, kako bi gospodarstvo dobivalo što kvalitetniji stručni kadar, a zagrebačko sveučilište inzistiranjem na razlici u razinama stručnih i sveučilišnih kvalifikacija čini upravo suprotno.

Kako im MZOS u tome nije želio pomoći, oni su podršku pronašli u Ustavnom sudu koji ovom odlukom traži dorađivanje nekoliko članaka, na način da se razine ovih kvalifikacija učine različitima, i onda će sve biti u redu. Nažalost neće, jer nakon toga HKO više neće biti usklađen s europskim okvirom, pa će svi oni koji završe stručne studije u Hrvatskoj imati problema pri priznavanju svojih kvalifikacija, studenti će imati problema kod Erasmus razmjena, a učilišta će imati problema pri pronalaženju stranih partnera. Mislim da suci o tome nisu razmišljali jer ih se to ne tiče, ali zašto o tome nije razmišljala uprava zagrebačkog sveučilišta?