Izjave sudionika
Vaša lokacija: Početna \ Mediji \ Izjave sudionika

“Po meni je taj projekat izuzetno značajan zato što se kroz njega odvija unaprjeđenje jedne suradnje između privrede, gospodarstva, i znanosti, gdje se omogućava jedna brza i fleksibilna adaptacija svih nastavnih programa i procesa. Vidjeli smo kroz projekt, koji je sveobuhvatno obradio potrebu za definiranjem novih zanimanja u RH, ali i na svjetskom i europskom tržištu, da je definiran čitav niz potrebnih kompetencija, temeljem tih kompetencija, zapravo, i odgovarajućeg programa putem kojeg će moći pristupiti poslodavci izboru, traženju odgovarajućih djelatnika (moći će tražiti samo kompetencije koje trebaju i doći do zanimanja koje trebaju), isto tako, na isti način, biti će mjerljivo koje su istinske, realne potrebe gospodarstva i u RH i bilo gdje u Europi, jer će se od svuda moći pristupiti takvom programu. Program je izuzetno značajan i ja bi svakako htio pohvaliti jedan izuzetno veliki trud ljudi koji su radili na realizaciji tog programa i jednim rezultatima koji jednim sasvim novim, inovativnim i fleksibilnim pristupom, koji će zapravo učiniti cjelokupni obrazovni sustav puno dinamičnijim, puno fleksibilnijom u njegovoj prilagodbi prema procesima rada, znači, procesima razvoja gospodarstva, koje nije nešto fiksno; ono se stalno mijenja, stalno se prilagođava, stalno se pojavljuju nove potrebe i stalno se traže nove kompetencije koje će značajno omogućiti prilagodbu obrazovnog sustava prema zahtjevima gospodarstva.
Program daje čitav niz novih mogućnosti. Naravno, koliko smo vidjeli, u tom programu je uključen jedan veliki broj djelatnika, ostvareni su izuzetno veliki rezultati i ja vam svakako želim čestitati na tom uloženom trudu i na, zapravo, sasvim novim i inovativnim rezultatima koji su ostvareni kroz ovaj program.”

dr. sc. Winton Afrić, Sveučilište u Splitu

“Veliki posao je napravljen. Radi se o kompleksnom projektu koji kreće od standarda zanimanja i treba završiti na kvalifikacijama i studijskim programima, a meni je posebno zanimljivo da vidimo i tu horizontalnu komponentu, politehniku, zajedničku osnovu svih inženjerskih zanimanja. To bude jako zanimljivo za vidjeti. A mislim da, zapravo, kako god da se danas inženjerstvo bude specijaliziralo, vidimo jednu veliku konvergenciju. Osim što se temelje na zajedničkim, generičkim znanjima, ima danas i puno vještina koje su zajedničke, zahvaljujući informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.”

prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI

“Nakon prvih rezultata, kao partneri projekta možemo reći da smo jako zadovoljni dosadašnjim rezultatima analize tržišta rada koji pokazuju upravo ono što smo i mislila: potreba za e-zdravstvom i školovanjem na tom području postoji te se veselimo, kao industrija, takvim kandidatima. Podržavat ćemo apsolutno, koliko je u našoj moći, takve programske studije da bi bili što kvalitetniji i što bolji.”

Branka Lasić, izvršna direktorica sektora zdravstva tvrtke IN2 d.o.o.

“U ime Ministarstva uprave mogu reći da smo zadovoljni pokretanjem projekta. IT stručnjaci u upravi trebaju imati potrebna znanja i očekujemo da ćemo dobiti kvalitetne ljude te da ćemo moći početi kvalitetno raditi jer takvih kadrova u ovom trenutku nema na tržištu. Podržavamo ovaj projekt i rado ćemo surađivati na njemu.”

mr.sc. Leda Lepri, pomoćnica ministra Uprave za e-Hrvatsku

dekanica

“Tehničko veleučilište u Zagrebu viziju svog razvoja bazira na dugotrajnoj tradiciji tehničkog obrazovanja i neprestanog ulaganja u znanje, kvalitetu te optimalne primjene novih znanja i tehnologija u stalno promjenjivom okruženju kretanja prema uključivom i održivom gospodarstvu i društvu znanja. Svijet rada sastavni je dio kurikuluma i nastavnog plana TVZ-a kao jedini način da svoje inženjere pripremimo za preuzimanje vodećih uloga u globalnim tehnološkim, ekonomskim i društvenim izazovima 21. stoljeća.”

dr. sc. Slavica Ćosović Bajić, prof. v. šk., dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu

perovic

“Izuzetna mi je čast što IN2 Grupa sudjeluje u projektu čiji je osnovni cilj priprema studenata politehnike da budu konkurentni na tržištu rada nakon završetka studija. Naši najbolji stručnjaci će svojim kompetencijama i iskustvom pomoći u povezivanju ishoda učenja, kompetencija i kurikuluma u području informatike i računarstva, s naglaskom na informatiku u zdravstvu i javnoj upravi te području informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Uvjereni smo da je ovaj projekt izvrstan primjer suradnje značajnih gospodarskih subjekata i akademske zajednice te da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih projekata.”

Tomislav Perović, član Uprave, In2 d.o.o.

dujmovic

“Mi smo kompanija koja oduvijek svoj tržišni uspjeh temelji na profesionalnosti, stručnosti i certificiranosti svojih zaposlenika. Predvidjeti potrebe za IT kompetencijama u narednih 10 godina je velika odgovornost, ali i izazov za IT industriju u kojoj je uobičajeni horizont 12-24 mjeseca. Očekujemo da će kvaliteta nastavnih programa doprinijeti  povećanom interesu mladih za upise na politehničke fakultete u vremenu kada je „Every Business is a Digital Business“. Ovaj projekt doprinosi ne samo IT industriji već će se njegov pozitivan utjecaj osjetiti i u povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u cjelini.”

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave, SPAN d.o.o.

hrestak

„U ime APIS IT-ja kao tvrtke koja je već desetljećima posvećena razvijanju najvećih informatičkih rješenja za državnu upravu, mogu reći da mi je izuzetno drago što nam je kao partnerima ovog odličnog projekta pružena mogućnost da sudjelujemo u definiranju standarda kvalifikacija i studijskih programa u području informatike, koji će se na ovaj način prilagođavati stvarnim potrebama poslodavaca. Kroz ovaj ćemo projekt biti u mogućnosti stručno utjecati na usmjeravanje studenata, posebno kada je riječ o specijalističkom stručnom studiju e-Uprava , što nam je jako važno u smislu daljnjeg razvoja APIS IT-ja kao nositelja državnog IT Centra dijeljenih usluga.“
Denis Hrestak, član Uprave APIS IT

mauher

“Ključne vještine potrebne budućem radno sposobnom stanovništvu ogledaju se u inovativnom i prilagodljivom razmišljanju, smislenosti, socijalnoj inteligenciji, transdisciplinarnosti, sposobnosti kritičkog pristupa i razvoja sadržaja koji koristi nove medijske forme, kao i računalnom i dizajnerskom razmišljanju te promišljanju svega što omogućuje da kasnije doprinese inovacijama i profesionalnoj praksi. Sve će to biti, među inim, ishodi učenja svih naših budućih programa, razvijenih prema načelima HKO-a.”

dr. sc. Mladen Mauher, prof. v. šk., voditelj projekta Politehnika 2025 i prodekan za znanost, vanjsku suradnju i nove studijske programe Tehničkog veleučilišta u Zagrebu

Sve informacije o projektu dostupne su na poveznici: politehnika2025.tvz.hr

Fotografije s događanja za objave u medijima dostupne su na poveznici: https://drive.google.com/folderview?id=0B2upRU2RSVI_NXVQd2tYSEk3VWM&usp=sharing

 

KONTAKT ZA MEDIJE:

Marta Alić

Tehničko veleučilište u Zagrebu

E: politehnika2025@tvz.hr

M: 099 26 76 770

W: politehnika2025.tvz.hr