Izjave sudionika
Va┼ía lokacija: Po─Źetna \ Mediji \ Izjave sudionika

“Po meni je taj projekat izuzetno zna─Źajan zato ┼íto se kroz njega odvija unaprje─Ĺenje jedne suradnje izme─Ĺu privrede, gospodarstva, i znanosti, gdje se omogu─çava jedna brza i fleksibilna adaptacija svih nastavnih programa i procesa. Vidjeli smo kroz projekt, koji je sveobuhvatno obradio potrebu za definiranjem novih zanimanja u RH, ali i na svjetskom i europskom tr┼żi┼ítu, da je definiran ─Źitav niz potrebnih kompetencija, temeljem tih kompetencija, zapravo, i odgovaraju─çeg programa putem kojeg ─çe mo─çi pristupiti poslodavci izboru, tra┼żenju odgovaraju─çih djelatnika (mo─çi ─çe tra┼żiti samo kompetencije koje trebaju i do─çi do zanimanja koje trebaju), isto tako, na isti na─Źin, biti ─çe mjerljivo koje su istinske, realne potrebe gospodarstva i u RH i bilo gdje u Europi, jer ─çe se od svuda mo─çi pristupiti takvom programu. Program je izuzetno zna─Źajan i ja bi svakako htio pohvaliti jedan izuzetno veliki trud ljudi koji su radili na realizaciji tog programa i jednim rezultatima koji jednim sasvim novim, inovativnim i fleksibilnim pristupom, koji ─çe zapravo u─Źiniti cjelokupni obrazovni sustav puno dinami─Źnijim, puno fleksibilnijom u njegovoj prilagodbi prema procesima rada, zna─Źi, procesima razvoja gospodarstva, koje nije ne┼íto fiksno; ono se stalno mijenja, stalno se prilago─Ĺava, stalno se pojavljuju nove potrebe i stalno se tra┼że nove kompetencije koje ─çe zna─Źajno omogu─çiti prilagodbu obrazovnog sustava prema zahtjevima gospodarstva.
Program daje ─Źitav niz novih mogu─çnosti. Naravno, koliko smo vidjeli, u tom programu je uklju─Źen jedan veliki broj djelatnika, ostvareni su izuzetno veliki rezultati i ja vam svakako ┼żelim ─Źestitati na tom ulo┼żenom trudu i na, zapravo, sasvim novim i inovativnim rezultatima koji su ostvareni kroz ovaj program.”

dr. sc. Winton Afri─ç, Sveu─Źili┼íte u Splitu

“Veliki posao je napravljen. Radi se o kompleksnom projektu koji kre─çe od standarda zanimanja i treba zavr┼íiti na kvalifikacijama i studijskim programima, a meni je posebno zanimljivo da vidimo i tu horizontalnu komponentu, politehniku, zajedni─Źku osnovu svih in┼żenjerskih zanimanja. To bude jako zanimljivo za vidjeti. A mislim da, zapravo, kako god da se danas in┼żenjerstvo bude specijaliziralo, vidimo jednu veliku konvergenciju. Osim ┼íto se temelje na zajedni─Źkim, generi─Źkim znanjima, ima danas i puno vje┼ítina koje su zajedni─Źke, zahvaljuju─çi informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.”

prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI

“Nakon prvih rezultata, kao partneri projekta mo┼żemo re─çi da smo jako zadovoljni dosada┼ínjim rezultatima analize tr┼żi┼íta rada koji pokazuju upravo ono ┼íto smo i mislila: potreba za e-zdravstvom i ┼íkolovanjem na tom podru─Źju postoji te se veselimo, kao industrija, takvim kandidatima. Podr┼żavat ─çemo apsolutno, koliko je u na┼íoj mo─çi, takve programske studije da bi bili ┼íto kvalitetniji i ┼íto bolji.”

Branka Lasić, izvršna direktorica sektora zdravstva tvrtke IN2 d.o.o.

“U ime Ministarstva uprave mogu re─çi da smo zadovoljni pokretanjem projekta. IT stru─Źnjaci u upravi trebaju imati potrebna znanja i o─Źekujemo da ─çemo dobiti kvalitetne ljude te da ─çemo mo─çi po─Źeti kvalitetno raditi jer takvih kadrova u ovom trenutku nema na tr┼żi┼ítu. Podr┼żavamo ovaj projekt i rado ─çemo sura─Ĺivati na njemu.”

mr.sc. Leda Lepri, pomo─çnica ministra Uprave za e-Hrvatsku

dekanica

“Tehni─Źko veleu─Źili┼íte u Zagrebu viziju svog razvoja bazira na dugotrajnoj tradiciji tehni─Źkog obrazovanja i neprestanog ulaganja u znanje, kvalitetu te optimalne primjene novih znanja i tehnologija u stalno promjenjivom okru┼żenju kretanja prema uklju─Źivom i odr┼żivom gospodarstvu i dru┼ítvu znanja. Svijet rada sastavni je dio kurikuluma i nastavnog plana TVZ-a kao jedini na─Źin da svoje in┼żenjere pripremimo za preuzimanje vode─çih uloga u globalnim tehnolo┼íkim, ekonomskim i dru┼ítvenim izazovima 21. stolje─ça.”

dr. sc. Slavica ─ćosovi─ç Baji─ç, prof. v. ┼ík., dekanica Tehni─Źkog veleu─Źili┼íta u Zagrebu

perovic

“Izuzetna mi je ─Źast ┼íto IN2 Grupa sudjeluje u projektu ─Źiji je osnovni cilj priprema studenata politehnike da budu konkurentni na tr┼żi┼ítu rada nakon zavr┼íetka studija. Na┼íi najbolji stru─Źnjaci ─çe svojim kompetencijama i iskustvom pomo─çi u povezivanju ishoda u─Źenja, kompetencija i kurikuluma u podru─Źju informatike i ra─Źunarstva, s naglaskom na informatiku u zdravstvu i javnoj upravi te podru─Źju informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Uvjereni smo da je ovaj projekt izvrstan primjer suradnje zna─Źajnih gospodarskih subjekata i akademske zajednice te da ─çemo u budu─çnosti imati jo┼í vi┼íe ovakvih projekata.”

Tomislav Perovi─ç, ─Źlan Uprave, In2 d.o.o.

dujmovic

“Mi smo kompanija koja oduvijek svoj tr┼żi┼íni uspjeh temelji na profesionalnosti, stru─Źnosti i certificiranosti svojih zaposlenika. Predvidjeti potrebe za IT kompetencijama u narednih 10 godina je velika odgovornost, ali i izazov za IT industriju u kojoj je uobi─Źajeni horizont 12-24 mjeseca. O─Źekujemo da ─çe kvaliteta nastavnih programa doprinijeti┬á pove─çanom interesu mladih za upise na politehni─Źke fakultete u vremenu kada je ÔÇ×Every Business is a Digital BusinessÔÇť. Ovaj projekt doprinosi ne samo IT industriji ve─ç ─çe se njegov pozitivan utjecaj osjetiti i u pove─çanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u cjelini.”

Nikola Dujmovi─ç, predsjednik Uprave, SPAN d.o.o.

hrestak

ÔÇ×U ime APIS IT-ja kao tvrtke koja je ve─ç desetlje─çima posve─çena razvijanju najve─çih informati─Źkih rje┼íenja za dr┼żavnu upravu, mogu re─çi da mi je izuzetno drago ┼íto nam je kao partnerima ovog odli─Źnog projekta pru┼żena mogu─çnost da sudjelujemo u definiranju standarda kvalifikacija i studijskih programa u podru─Źju informatike, koji ─çe se na ovaj na─Źin prilago─Ĺavati stvarnim potrebama poslodavaca. Kroz ovaj ─çemo projekt biti u mogu─çnosti stru─Źno utjecati na usmjeravanje studenata, posebno kada je rije─Ź o specijalisti─Źkom stru─Źnom studiju e-Uprava , ┼íto nam je jako va┼żno u smislu daljnjeg razvoja APIS IT-ja kao nositelja dr┼żavnog IT Centra dijeljenih usluga.ÔÇť
Denis Hrestak, ─Źlan Uprave APIS IT

mauher

“Klju─Źne vje┼ítine potrebne budu─çem radno sposobnom stanovni┼ítvu ogledaju se u inovativnom i prilagodljivom razmi┼íljanju, smislenosti, socijalnoj inteligenciji, transdisciplinarnosti, sposobnosti kriti─Źkog pristupa i razvoja sadr┼żaja koji koristi nove medijske forme, kao i ra─Źunalnom i dizajnerskom razmi┼íljanju te promi┼íljanju svega ┼íto omogu─çuje da kasnije doprinese inovacijama i profesionalnoj praksi. Sve ─çe to biti, me─Ĺu inim, ishodi u─Źenja svih na┼íih budu─çih programa, razvijenih prema na─Źelima HKO-a.”

dr. sc. Mladen Mauher, prof. v. ┼ík., voditelj projekta Politehnika 2025 i prodekan za znanost, vanjsku suradnju i nove studijske programe Tehni─Źkog veleu─Źili┼íta u Zagrebu

Sve informacije o projektu dostupne su na poveznici: politehnika2025.tvz.hr

Fotografije s doga─Ĺanja za objave u medijima dostupne su na poveznici: https://drive.google.com/folderview?id=0B2upRU2RSVI_NXVQd2tYSEk3VWM&usp=sharing

 

KONTAKT ZA MEDIJE:

Marta Ali─ç

Tehni─Źko veleu─Źili┼íte u Zagrebu

E: politehnika2025@tvz.hr

M: 099 26 76 770

W: politehnika2025.tvz.hr