Mediji o nama
Vaša lokacija: Početna \ Mediji \ Mediji o nama

Vodič kroz fondove EU, emitirano 6. listopada 2016., HTV4

Prilog za emisiju „Vodič kroz fondove EU“, emitiran premijerno u emisiji broj 28, 6. listopada 2016. godine na HTV4, a reprizno 8. listopada 2016., najavljuje studijski program informacijske sigurnosti i digitalne forenzike kao važan segment obrazovanja na području informacijskih znanosti, a koji će za nekoliko godina biti neizostavan. Također, prilogom se ističe iznimna važnost usklađivanja tržišta i obrazovanja kroz mnoge vještine i znanja koje poslodavci traže, primjere kojih spominje Antonia Kapović iz tvrtke Span, partnera na projektu, a koje su razvijene novim studijskim programima projekta “Politehnika 2025”. Zaključno, navedeni su konkretni rezultati, kao i primjer uspješne suradnje sa studentima na Projektu.

HR 2, emitirano 29. rujna 2016.

U informativnom dijelu Drugog programa Hrvatskog radija,  urednica i voditeljica Dubravka Družinec Ricijaš 29. rujna ugostila je dr.sc. Jana Žiljak Vujić, voditeljicu  projektnog tima grafičkog oblikovanja i multimedije projekta „Politehnika 2025“. Razgovor se vodio oko zanimanja budućnosti. Prof. Žiljak-Vujić prezentirala je postignute rezultate projekta „Politehnika 2025“ – razvijene studijske programe specijalističkih područja politehnika, s detaljnijim osvrtom na područje informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Kao ovlašteni sudski vještak u području grafičke tehnologije (rukopisa, vrijednosnica,  slika i ostalih umjetnina), a povodom  izložbe o krivotvorinama umjetnina  „Ljepota lažnog sjaja“,  otvorene ovih dana u Muzeju policije u Zagrebu,  prof. Žiljak Vujić govorila je o svojoj nagrađivanoj inovaciji infrared dizajna  i o tome kako je ista  otvorila veliko područje istraživanja u području vidljivog i nevidljivog spektra i područja  informacijske sigurnosti i digitalne forenzike te bila osnova kreiranju novog studijskog programa Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Tehnološki podcast portal RadioBit, objavljeno 07.10.2016.

Intervju s voditeljem projekta “Politehnika 2025” dr.sc. Mladenom Mauherom daje pregled novih studijskih programa u kontekstu samog projekta i novih tehnologija.

Indeks, HRT, emitirano 16.10.2016.

Indeks je emisija o školstvu koja govori o aktualnim temama u obrazovnom sustavu s kojima se učenici i studenti svakodnevno susreću, a emitira se nedjeljom u informativnom programu Hrvatske televizije – HTV4, u trajanju od 20 minuta. U emisiji od 16. listopada 2016. godine, posvećenoj zanimanjima budućnosti, emitiran je i prilog o rezultatima projekta „Politehnika 2025“ koji je pripremila novinarka Dominique Bratović Vela. Poseban naglasak u prezentaciji postignutih rezultata stavljen na specijalistička politehnička područja grafičkog oblikovanja i multimedije, protetike i ortotike te mehatronike.

U emisiji su gostovali predstavnici projektnog tima: dr.sc. Jana Žiljak Vujić, voditeljica projektnog tima grafičkog oblikovanja i multimedije, Petra Bonačić Bartolin, članica tima protetike i ortotike i Toni Bjažić, voditelj projektnog tima robotike. Osim članova projektnog tima, priliku prezentiranja široj javnosti u emisiju su dobili  i studenti mehatronike Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i inovatori: Dominik Gečević – izumitelj sustava beskontaktne regulacije sanitarne vode i  Ivan Golubić, izumitelj Grunner električnog bicikla i G-mobile solarnog vozila te osnivač udruge mladih inovatora Innovus  koji su svojim inovacijama pobudili veliku pozornost stručne javnosti, a u emisiji su govorili koliko im je postojeći sustav obrazovanja bio podrška u tome.

­­­

Izvan Okvira, HR, emitirano 27.09.2016.

Emisija o obrazovnoj politici i obrazovanju „Izvan okvira“, autorice i urednice Ivana Sučić, emitira se utorkom na Prvom programu Hrvatskog radija u trajanju od 20 minuta.  U emisiji emitiranoj 27.rujna 2016.godine prezentirani su rezultati projekta „Politehnika 2025“, s posebnim naglaskom na specijalističkim područjima robotike i mehatronike. U emisiji su gostovali:  voditelj projekta,  dr.sc Mladen Mauher, dipl.ing Vesna Alić-Kostešić  –  voditeljica Stručnog studija mehatronike i dr.sc. Toni Bjažić studijski program Robotike.

Društvena mreža, HTV 1, prikazano 04.02.2016.

U emisiji „Društvena mreža“, HTV-ovog Odjela za obrazovanje i znanost, urednice Eleonore Korošić Knez, gostovali su dr.sc. Mladen Mauher, voditelj projekta i dr.sc. Miroslav Slamić, zamjenik voditelja projekta. Povod gostovanju bio je Okrugli stol održan 28. siječnja i prezentacija rezultata provedenih istraživanja, a samo gostovanje prilika da se široj javnosti prezentira značaj i očekivani doprinos projekta „Politehnika 2025“ reformi obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj. Kroz identificiranje zanimanja budućnosti u području politehnike i kompetencija koje ona traže, kreiranju obrazovnih programa usklađenih s tržištem rada te nužnosti interdisciplinarnosti i transdisciplinarnosti u pristupu, približavamo se fleksibilnom, dinamičnom, gotovo ciljano projektnom obrazovanju kao obliku obrazovanja primjerenog potrebama budućeg tržišta rada – istaknuto je u emisiji. Prilog je najavljen u od 18′ 07” do 18′ 45” emisije, a gostovanje profesora emitirano od 21′ 20” do 35′ 27” emisije.

ICT Business Radio Link, objavljeno: 01.02.2016.

Vijest o održanoj konferenciji i Okruglom stolu 28. siječnja 2016. godine vijest je ICT Business Radio Linka od 01.02.2016.

Serbus Zagreb, Jabuka TV, prikazano 28.01.2016.

U emisiji “Serbus Zagreb” Jabuka TV, prikazan je prilog s Okruglog stola i konferencije s medije, održanih 28. siječnja 2016. godine. Prilogom su, kroz riječi novinarke Terezije Jerković Bjelajac te izjave sudionika, istaknuti jasni ciljevi i važnost projekta „Politehnika 2025“.

Web portal srednja.hr, objavljeno 30.01.2016.

Na portalu srednja.hr,  hrvatskom news portalu u usponu koji sustavno prati i obrađuje vijesti i teme vezane za studentsku i srednjoškolsku populaciju, a povodom konferencije za medije i Okruglog stola, objavljen je  tekst urednika i novinara Marka Matijevića  pod naslovom „Digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostalih sektora“ u kojem je čitateljima portala predstavljen projekt „Politehnika 2025“. Projekt je predstavljen u kontekstu promjena na tržištu rada:  digitalne ekonomije, inovativnih usluga i i novih zanimanja koje ona sa sobom donosi te transformacija  obrazovnog sustava koje nova ekonomija traži.

Web portal liderpress.hr, objavljeno 28.01.2016.

Na poslovnom portalu liderpress.hr objavljen je, povodom konferencije za medije i Okruglog stola održanih 28.siječnja,  tekst novinara Mile Soldića pod naslovom „Nigdje nema tako burnog rasta znanja i tehnologije kao na području politehnike“. U tekstu je predstavljen projekt „Politehnika 2025“ s naglaskom na važnost uspostavljenog dijaloga akademske  zajednice i realnog gospodarstva  pri rješavanju zajedničkog problema –  neprimjerenosti obrazovnih programa potrebama politehničkog tržišta rada i zahtjevima poslodavaca.

Dnevnik, HTV 1, prikazano 28.01.2016.

U središnjem Dnevniku Hrvatske radio televizije,  u prilogu novinarke Sunčice Findak „Informatiku hitno u škole“  emitirane su  izjave predstavnika poslovne zajednice i partnera na projektu „Politehnika 2025“  – Nikole Dujmovića, predsjednika Uprave Span-a i predsjednika Udruženja za IT pri HGK i Ante Mandića, predsjednika Uprave In2, s konferencije za medije i Okruglog stola „Potražnja za kompetencijama, kvalifikacijama i zanimanjima u politehnici u horizontima 2020. i 2025. godine“, održanih taj dan u sklopu projekta. Osim partnera na projektu, i vizualni identitet projekta „Politehnika 2025“ dobio je  u prilogu priliku  da se prezentira široj javnosti u toj najgledanijoj televizijskoj emisiji.

Svakodnevno, Z1, prikazano 13.01.2016.

U emisiji “Svakodnevno” Z1 televizije dr. sc. Jana Žiljak-Vujić progovara o izazovima koji se stavljaju u pred zaštitu identiteta i vrijednosnih papira u budućnosti te novim studijskim programima Tehničkog veleučilišta u Zagrebu koji se razvijaju projektom.

ICT Business, objavljeno: 26.10.2015.

Vjeran Bušelić, član tima “Politehnika 2025”, u svojoj redovnoj kolumni od 26. listopada 2015. na portalu “ICT Business”, u kojoj se proaktivno osvrće na ulogu obrazovnog sustava u podršci kreiranja bolje budućnosti za mlade,  osvrnuo se na naš projekt.

Ništa nevažno, emitirano: 23.10.2015.

Emisija “Ništa nevažno” emitira se petkom na Hrvatskom radiju Prvom programu od 20.15 do 22 sata. Namijenjena je mladima i njihovom svijetu života, obrazovanja i rada. U prvom dijelu emisije emitirane 23.listopada 2015. godine urednica i voditeljica Ivana Sučić razgovarala je s gostima u studiju: prof. dr.sc. Mladenom Mauherom, prof. dr.sc Miroslavom Slamićem, višim predavačem Vjeranom Bušelićem – predstavnicima nositelja projekta “Politehnika 2025” i Ninoslavom Čerkezom iz tvrtke IN2, predstavnikom partnera na projektu, o motivima pokretanja projekta te njegovim ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima. Snimku gostovanja u emisiji možete preslušati ovdje.

Ništa nevažno, emitirano: 23.10.2015.

Emisija “Ništa nevažno” emitira se petkom na Hrvatskom radiju Prvom programu od 20.15 do 22 sata. Namijenjena je mladima i njihovom svijetu života, obrazovanja i rada. U prvom dijelu emisije emitirane 23.listopada 2015. godine urednica i voditeljica Ivana Sučić razgovarala je s gostima u studiju: prof. dr.sc. Mladenom Mauherom, prof. dr.sc Miroslavom Slamićem, višim predavačem Vjeranom Bušelićem – predstavnicima nositelja projekta “Politehnika 2025” i Ninoslavom Čerkezom iz tvrtke IN2, predstavnikom partnera na projektu, o motivima pokretanja projekta te njegovim ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima. Snimku gostovanja u emisiji možete preslušati ovdje.

Prometej, HRT, prikazano 17.09.2015.

Gostovanje dr.sc. Jane Žiljak-Vujić u emisiji “Prometej” urednice Jasne Burić prikazano je i u emisiji “Nedjeljom lagano”. Na svima pristupačan način pročelnica Informatičko-računarskog odjela TVZ-a pojašnjava ulogu dizajna te zaštite dokumenata i vrijednosnica kao sastavnog dijela novih trendova i budućih kurikuluma Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Znanstveni krugovi, HRT, prikazano 24.04.2015.

U emisiji HRT-a “Znanstveni krugovi”, prikazanoj 24. travnja 2015., a koja je dijelom snimana na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, gostovala je pročelnica Informatičko-računarskog odjela TVZ-a dr.sc. Jana Žiljak-Vujić na temu zaštite dokumenata i vrijednosnih papira korištenjem infracrvene zaštite. Tom prilikom najavila je projekt “Politehnika 2025” u sklopu razvoja novih kurikuluma na Veleučilištu.