Objave za medije
Va┼ía lokacija: Po─Źetna \ Mediji \ Objave za medije

Slika 3

Predstavljen studijski program e-Zdravstvo kao zanimanje budu─çnosti

Zagreb, 24. studeni 2016 ÔÇô U Novinarskom domu odr┼żano je predstavljanje ÔÇ×prijedloga novog studijskog programa e-Zdravstvo Tehni─Źkog veleu─Źili┼íta u ZagrebuÔÇť utemeljenog na Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO)te Europskom standardu e-kompetencija (e-CF) i me─Ĺunarodnih visokoobrazovnih okvira va┼żnih za u─Źinkovito reformiranje sustava visoko┼íkolskog obrazovanja u skladu s postoje─çim i budu─çim potrebama o─Źekuju─çih oblika e-Zdravstva.

Na predstavljanje studijskog programa e-Zdravstvo pozvani su predstavnici iz razli─Źitih institucija zdravstvenog sustava kao ┼íto su: Ministarstvo zdravstva HZZO, HZJZ, Medicinski fakultet, Hrvatska lije─Źni─Źka komora, hrvatsko dru┼ítvo medicinske informatike, ┼ákola narodnog zdravlja ÔÇ×Andrija ┼átamparÔÇť, Zdravstveno veleu─Źili┼íte,┬á KBC Zagreb, KB Dubrava, Udruga hrvatskih pacijenata, Hrvatsko Dru┼ítvo obiteljskih doktora, tvrtka IN2 d.o.o., Ericsson Nikola Tesla┬á i drugi.

Dekanica prof. dr. sc. Slavica ─ćosovi─ç Baji─ç istaknula je kako je prijedlog studijskog programa e-Zdravstvo uspje┼íni nastavak implementacije ideje za─Źetnice tog programa uva┼żene dr. sc. Vi┼ínje Lovrek.

Prodekan za znanost dr. sc. Mladen Mauher dao je uvodnu rije─Ź u kojoj je naglasio da je prijedlog studijskog programa rezultat istra┼żiva─Źko-razvojnog projekta ÔÇ×RAZVOJ VISOKOOBRAZOVNIH STANDARDA ZANIMANJA, STANDARDA KVALIFIKACIJE I STUDIJSKIH PROGRAMA NA OSNOVAMA HRVATSKOG KVALIFIKACIJSKOG OKVIRA U PODRU─îJU SPECIJALISTI─îKIH STUDIJA POLITEHNIKEÔÇť (POLITEHNIKA 2025 http://politehnika2025.tvz.hr/) kojeg je TVZ realizirao u proteklih 15 mjeseci.

U postoje─çim nacionalnim klasifikacijama u Republici Hrvatskoj ne postoje definirana specifi─Źna zanimanja niti radna mjesta koja bi omogu─çila sastavnicama zdravstvenog sustava definiranje sistematizacije radnih mjesta za potrebe e-Zdravstva. U svijetu se toj problematici pridaje sve ve─çi zna─Źaj, pa su u ve─çini zemalja Europe, Kanadi i Australiji definirane precizne kompetencije koje odre─Ĺuju zanimanja u podru─Źju IKT u zdravstvu, kako za medicinsku struku tako i za informati─Źku struku.

U nastavku je dr. sc. Miroslav Slami─ç prezentirao metodologiju istra┼żivanja i razvoja,┬á utemeljenu na slo┼żenom relacijskom podatkovnom modelu, kao i sam┬á studijski program e-Zdravstvo.
Na po─Źetku je istaknuo razloge stvaranja jednog takvog studijskog programa naglasiv┼íi da funkcioniranje zdravstvenog sustava bez cjelovitog i integriranog informacijskog sustava┬á u dana┼ínje vrijeme nije vi┼íe mogu─çe, a kako je Republika Hrvatska posljednjih godina napravila u tom podru─Źju velike iskorake u zdravstvenom sustavu nu┼żno je takav intenzivni razvoj popratiti s odgovaraju─çom edukacijom u podru─Źju e-Zdravstva.

Kako je razvoj realiziran sukladno HKO prije izrade studijskog programa   identificirane su kompetencije i vještine koje mora student steći kroz studijski program.
Na temelju tih kompetencija definirani su prijedlozi dva standarda zanimanja za podru─Źje e-Zdravstvo, ÔÇ×Analiti─Źar poslovnih procesa za IKT u zdravstvuÔÇť i ÔÇ×Specijalist za implementaciju aplikacija i podr┼íku za IKT u zdravstvuÔÇť.

Za ta dva zanimanja definiran je prijedlog standarda kvalifikacije ÔÇ×magistar/magistrica struke – specijalist/specijalistica in┼żenjer/in┼żenjerka e-ZdravstvaÔÇť ─Źija osnova su skupovi ishoda u─Źenja povezani s kompetencijama. Predlo┼żena┬á kvalifikacija bit ─çe realizirana kroz studijski program e-Zdravstvo.

Cijeli proces razvoja studijskog programa polazi od procijene potra┼żnje za kompetencijama e-Zdravstva u horizontima 2020-2025.

Na tim je osnovama razvijen studijski program e-Zdravstvo koji ─çe se po dobivanju dopusnice izvoditi na Specijalisti─Źkom diplomskom stru─Źnom studiju na TVZ-u.

Taj program pokriva potrebe obrazovanja informati─Źkog kadra za potrebe e-Zdravstva i osigurava potrebne kompetencije definirane u prijedlozima Standarda zanimanja.

Dr. sc. Miroslav Slami─ç prezentirao je pojedine silabuse kolegija iz kojih je vidljivo koja stru─Źna znanja i vje┼ítine trebaju studenti ste─çi kako bi se mogli uspje┼íno uklju─Źiti u svijet rada┬á u zdravstvenim ustanovama. Pregled kolegija po semestrima i silabusi kolegija e-Zdravstvo mogu se detaljnije pogledati na stranici web aplikacije za studente i poslodavce https://studijskiprogrami.tvz.hr/.

 

KONTAKT ZA MEDIJE:

Marta Ali─ç

Tehni─Źko veleu─Źili┼íte u Zagrebu

E: politehnika2025@tvz.hr

M: 099 26 76 770

Objave za medije

[download id=”1274″]

[download id=”1221″]

[download id=”1226″]

[download template=’title’ id=’735′]