Održan okrugli stol – Prezentacija rezultata projekta “Politehnika 2025”
Vaša lokacija: Početna \ Događanja \ Održan okrugli stol – Prezentacija rezultata projekta “Politehnika 2025”
8 rujan 2016 - 10:33, by , in Događanja, Održano, Slider, Comments off

U srijedu, 7. rujna 2016. godine u prepunoj Velikoj dvorani Graditeljskog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu održan je Okrugli stol „Politehnika 2025: prezentacija unaprjeđenja postojećih i novih studijskih programa“. U radu Okruglog stola sudjelovali su članovi projektnog tima „Politehnika 2025“, nastavnici, zaposlenici, vanjski suradnici, studenti, članovi Studentskog zbora i članovi Alumni zajednice TVZ-a.
Događanje su otvorili i prisutne pozdravili dr.sc. Mladen Mauher, prodekan za znanost, vanjsku suradnju i nove studijske programe Tehničkog veleučilišta u Zagrebu – voditelj projekta „Politehnika 2025“ i dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, dr. sc. Slavica Ćosović Bajić. U svojim uvodim izlaganjima oni su ukazali na važnost postignutih rezultata projekta „Politehnika 2025“ u kontekstu daljnjeg razvoja Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i implementacije „Strategije dugoročnog razvoja TVZ-a 2014.-2025.“ – prve i jedine takve vrste unutar visokoobrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj, Zahvalili su se svim članovima projektnog tima koji su tijekom 15 mjeseci radili na realizaciji projektnih aktivnosti i ostvarivanju postavljenih ciljeva Projekta.
U središnjem dijelu događanja, dr. sc. Miroslav Slamić – voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija informatike i zamjenik voditelja Projekta, predstavio je inovativnu aplikaciju za poslodavce i za studente razvijenu u sklopu projekta „Politehnika 2025“. Aplikacija poslodavcima omogućava prepoznatljivost studijskih programa po kompetencijama za kvalifikacije i zanimanja koje su im potrebne, bilo da se radi o zapošljavanju novog zaposlenika ili usavršavanju postojećih zaposlenika kroz proces cjeloživotnog učenja. Budućim studentima aplikacija omogućava definiranje putanje učenja i kurikulum na temelju željenih kompetencija za određenu kvalifikaciju i profil zanimanja i dalje informacije mogućem radnom mjestu i ključnim poslovima. Aplikacija je u svojoj testnoj verziji dostupna ovdje.

Kratke prezentacije kolegija studijskih programa po politehničkim područjima u nastavku su održali: Goran Sirovatka, koordinator projektnih aktivnosti, Vesna Alić-Kostešić – voditeljica Stručnog studija mehatronike, Boris Uremović – voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija graditeljstva, Davor Gadže – voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija elektrotehnike. Petra Bonačić Bartolin predstavila je studijski program Protetike i ortotike, Toni Bjažić studijski program Robotike, a Mladen Mauher studijske programe e-Uprave i e-Poslovanja.

Kako je tijekom izlaganja istaknuto, specifičnost predstavljenih studijskih programa jest modularnost i fleksibilnost pristupa koja je ogleda u činjenici da je dva puta više, unutar svakog studijskog programa, izbornih kolegija u odnosu na obavezne. Kao neki od noviteta koji prate potrebe tržišta rada, istaknuti su kolegiji Strateško poduzetništvo i digitalna ekonomija i Vođenje softverskih projekata. Iako su unutar svih prezentiranih studijskih programa prisutne velike promjene u odnosu na postojeću akademsku praksu, posebnu pažnju auditorija privukao je studijski program Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Naime, danas studiji tog područja postoje u nekom od predloženih oblika samo u Irskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj, čime se otvara mogućnost da Hrvatska i Tehničko veleučilište u Zagrebu privuče velik broj studenta iz šire regije i Europske unije. I studij Protetike i ortotike, u predloženom obliku, rijedak ja na prostoru Europske unije i očekuje se da će privući velik broj stranih studenata. Upravo iz tih razloga, jedan od prvih sljedećih koraka je priprema izvođenja tih studijskih programa na engleskom jeziku.

Dijalog s prisutnima otvorio se temeljem postavljenih pitanja o daljnjim koracima, implementaciji i održivosti izrađenih programa. Voditelj projekta najavio je da se aktivnosti nastavljaju, iako projekt službeno završava 18. listopada 2016. godine. Izrađeni studijski programi će se uputiti, po propisanoj proceduri, na odobravanje nadležnim institucijama. Po primitku dopusnice za njihovo izvođenje, krenut će se s njihovom provedbom. Kao najraniji datum, moguće je da će već generacija studenata 2017./2018. imati priliku birati upis u neki od prezentiranih programa. Dekanica TVZ-a ukazala ja na dugoročnu orijentaciju TVZ-a na prijavu projekta za sufinanciranje iz Europskih fondova koji će unaprijediti konkurentnost i tržišnu poziciju hrvatskog visokoškolskog obrazovnog sustava i doprinijeti razvoju primijenjenih znanosti. Projekt „Politehnika 2025“, prvi je, vjeruje, u uspješnom nizu.

Svi prisutni pozvani su da se u srijedu, 14.09. 2016. pridruže završnim događanjima projekta: završnoj konferenciji za medije i Okruglom stolu, koji će se održati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, Perkovčeva 2, s početkom u 10 sati.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija s događanja.