Održan Okrugli stol – Prijedlog standarda kvalifikacija i standarda zanimanja
Vaša lokacija: Početna \ Događanja \ Održano \ Održan Okrugli stol – Prijedlog standarda kvalifikacija i standarda zanimanja
27 travanj 2016 - 11:13, by , in Održano, Comments off

U srijedu,  27. travnja 2016., na Okruglom stolu održanom u Novinarskom domu u Zagrebu,  predstavljeno je 14 prijedloga visokoobrazovnih standarda kvalifikacija i 19 prijedloga standarda zanimanja unutar politehničkih područja informatike i računarstva, elektrotehnike, graditeljstva i strojarstva. Prijedlozi standarda razvijeni su na načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, Europskog standarda e-kompetencija i ostalih  visokoobrazovnih okvira važnih za učinkovito reformiranje sustava visokoškolskog obrazovanja u skladu s postojećim i budućim potrebama tržišta rada. Okrugli stol organiziralo je Tehničko veleučilište u Zagrebu, u sklopu projekta „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike“, skraćenog, simboličkog i vizionarskog naziva „Politehnika 2025“. Cjelokupni projekt  sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 3.008.370,80 kn.

Kako je u uvodnom dijelu događanja istaknuo dr.sc. Mladen Mauher, prodekan za znanost, vanjsku suradnju i nove studijske programe Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te voditelj projekta „Politehnika 2025“,  prijedlozi standarda ostvareni su intenzivnim radom 60 nastavnika i istraživača Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i partnera na projektu, koji su tijekom 9 mjeseci provedbe projekta uložili 26.000 radnih sati na njihovo stvaranje. Uloženi trud izuzetno je važan budući da predloženi standardi osiguravaju jasnoću, kvalitetu i širu prepoznatljivost kvalifikacija na hrvatskom i europskom tržištu rada.

Dr.sc. Miroslav Slamić, zamjenik voditelja projekta, u nastavku se osvrnuo  na prijeđene faze u procesu izrade standarda: krenulo se od identifikacije  domena unutar  politehničkih područja, polja i grana, unutar kojih su izrađene jedinice znanja i pripadajuće vještine, nakon čega se pristupilo mapiranju postojećih i novih ključnih poslova s identificiranim kompetencijama, kako bi se poslije toga utvrdili opći i stručni skupovi te elementi skupova ishoda učenja i izvršilo njihovo mapiranje s kompetencijama i kvalifikacijama. Kao jedan od rezultata, oblikovan je i sustav navigacije po zanimanjima, kvalifikacijama i studijskim programima za studente,  s ciljem izbora studijskog programa i željenog zanimanja, te za poslovni i javni sektor, radi prepoznavanja školovanjem stečenih kompetencija. Razvijeni aplikacijski sustav utemeljen je na složenom relacijskom modelu podataka sa više od 70 entiteta i njihovih međusobnih veza i više od 13.000 zapisa za koji se očekuje da će biti izuzetno koristan i u široj upotrebi kada se u sljedećih nekoliko mjeseci u potpunosti dovrši njegov razvoj i isti se stavi na raspolaganje i korištenje široj javnosti.

Izradom prijedloga standarda, kako je naglašeno,  stvoreni su preduvjeti za  unapređenje postojećih i razvoj novih studijskih programa u području politehnike, nužnih u kontekstu globalizacije i tehnološkog razvoja, koji radikalno mijenjaju okruženje visokog obrazovanja i potrebe tržišta rada.

U radu Okruglog stola sudjelovali su članovi projektnog tima  te predstavnici akademske i poslovne zajednice.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija s događanja.