Održan prvi Okrugli stol o trendovima na politehničkom tržištu rada
Vaša lokacija: Početna \ Događanja \ Održano \ Održan prvi Okrugli stol o trendovima na politehničkom tržištu rada
28 siječanj 2016 - 11:25, by , in Održano, Comments off

Koja su zanimanja budućnosti i kakvi nam obrazovni programi trebaju za digitalnu ekonomiju i industriju 4.0 bile su glavne teme Okruglog stola „Potražnja za kompetencijama, kvalifikacijama i zanimanjima u politehnici u horizontima 2020. i 2025. godine“ održanog u četvrtak, 28. siječnja 2016., u Novinarskom domu u Zagrebu.

Nakon pozdravne riječi dekanice Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, prof. dr.sc. Slavice Ćosović Bajić, voditelj projekta „Politehnika 2025“, dr.sc. Mladen Mauher, predstavio je ciljeve, aktivnosti i rezultate projekta te glavne zaključke upravo završene Studije potražnje za kompetencijama, kvalifikacijama i zanimanjima u politehnici u horizontima 2020. i 2025. godine, izrađene u sklopu projekta. „Studija je pokazala prostore potražnje za profilima politehnike s unaprijeđenim postojećim i potpuno novim kompetencijama u obujmu koji zahtijeva udvostručenje broja diplomiranih studenata“.

Znanstvenice s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Srebrenka Letina i dr.sc. Maša Tonković Grabovac, u nastavku su predstavile rezultate istraživanja postojećeg stanja, razvojnih trendova i potreba na politehničkom tržištu rada. Istraživanje je dovelo do spoznaja o potrebi uvođenja dodatnih i novih sadržaja iz područja politehnike, te njihovo ugrađivanje u kurikulume studija na TVZ-u.

U radu Okruglog stola sudjelovali su predstavnici poslovne zajednice, privatnog i javnog sektora: Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Span d.o.o i predsjednik Udruženja za IT pri HGK, Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 d.o.o. i Branka Lasić, izvršna direktorica sektora zdravstva tvrtke IN2 d.o.o.. Ispred javne uprave sudjelovali su pomoćnica ministra Uprave za e-Hrvatsku, mr.sc. Leda Lepri, Denis Hrestak, član Uprave APIS IT te dr.sc. Ivo Čala, predstavnik Hrvatskog društva održavanja.

Razumijevanje i dijeljenje pogleda na rezultate istraživanja odnosa ponude i potražnje u domeni politehnike, u drugom dijelu rada Okruglog stola, obogaćeno je diskusijama o preduvjetima ostvarenja europskih i nacionalnih strategija za period 2014.-2020., unaprjeđenjem kompetencija u ICT-u, s posebnim osvrtom na područja politehnike, usmjerena na izvozna tržišta budućnosti, a u smjeru razvoja e-uprave, e-poslovanja, digitalne ekonomije, mehatronike i robotike u kontekstu četvrte industrijske revolucije, kao nekih od spomenutih područja za povećanje konkurentnosti Hrvatske na regionalnom i svjetskom tržištu.

Okrugli stol intenzivirao je dijalog poslovne, javne i akademske zajednice, nužan u procesu usklađivanja obrazovnih programa s postojećim i budućim potrebama tržišta, s ciljem postizanja visoke zapošljivosti visokokvalificirane radne snage u Hrvatskoj i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.