Prva konferencija za medije projekta „Politehnika 2025“
Vaša lokacija: Početna \ Događanja \ Prva konferencija za medije projekta „Politehnika 2025“
1 listopad 2015 - 13:10, by , in Događanja, Održano, Comments off

U srijedu, 30. rujna 2015., u Kabinetu Nikole Tesle Tehničkog muzeja u Zagrebu na konferenciji za medije prvi put je javnosti predstavljen projekt „Politehnika 2025“.

Konferenciju je otvorio jednominutni film, nastao u produkciji Centra za multimediju Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, koji, u ritmičnoj i dinamičnoj formi te snažne glazbene podloge, ukazuje na neka ključna obilježja današnjice: brzinu tehnoloških promjena, važnost inovacija te poslanje obrazovnih institucija da obrazuju studente za zanimanja koja još ne postoje. Oslobađanjem energije od tri milijuna vata iz Teslinog transformatora potom je započeo i službeni dio predstavljanja projekta.

Prisutnima se, u ime nositelja projekta, obratila dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, dr. sc. Slavica Ćosović Bajić, podsjetivši kako slika govori više od riječi i da upravo viđeni film svjedoči o snazi ljudskih potencijala organizacije koje je na čelu, a koji će se provedbom projekta „Politehnika 2025“ dodatno dokazati. Markita Franulić , ravnateljica Tehničkog muzeja, zahvalila se na prilici da upravo institucija kojoj je na čelu  i Kabinet Nikole Tesle budu domaćinima prvog predstavljanja javnosti projekta „Politehnika 2025“ te poželjela da netom raspršena energija Teslinog transformatora obilježi na pozitivan način i provedbu projekta.

Autor i voditelj projekta dr. sc. Mladen Mauher u nastavku je podsjetio na motive i širi kontekst nastanka projekta, a predstavnici partnerskih tvrtki na projektu: Denis Hrestak, član Uprave APIS IT d.o.o., Tomislav Perović, član Uprave In2 d.o.o. i Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Span d.o.o. ukazali su na zajednički problem s kojim se susreću – nemogućnost pronalaženja potrebnih stručnjaka traženih kompetencija koje bi zaposlili u svojim tvrtkama. Sudjelovanje u projektu, stoga, vide kao značajan pomak k rješavanju  problema.

Dr.sc. Miroslav Slamić nastavno je predstavio planirane rezultate projekta, detaljnije se zadržavši na jednom od njih: programskoj aplikaciji za studente i poslodavce koja će omogućiti studentima izbor kolegija i kurikulum na temelju željenih kompetencija za određenu kvalifikaciju i profil zanimanja, a poslodavcima prepoznatljivost studijskih programa po kompetencijama. Dr. sc. Sanja Morić prezentirala je šest aktivnosti projekta i podsjetila da projekt, kao i ova prva konferencija koja se održava unutar Tjedna cjeloživotnog učenja, doprinosi i razvoju cjeloživotnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.