Unapređenje kompetencija – održana radionica za sudionike projekta
Vaša lokacija: Početna \ Događanja \ Unapređenje kompetencija – održana radionica za sudionike projekta
30 rujan 2015 - 1:20, by , in Događanja, Održano, Comments off

Paralelno s konferencijom za medije na kojem je projekt predstavljen javnosti, 30. rujna 2015. godine, u prostorima Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Konavoska 2, održana je radionica za sudionike projekta na temu unaprjeđenja kompetencija dionika u projektu.

Cilj radionice je bio upoznavanje članova projektnog tima (partnera, nastavnika i studenata) s Hrvatskim klasifikacijskim okvirom (HKO) te usvajanje osnovnih pojmova i postupaka za izradu ishoda učenja skupova kompetencija, standarda kvalifikacija, standarda zanimanja, kao glavnog preduvjeta za uspješnu provedbu projekta.
Program radionice, podijeljen je u tri tematske cjeline, održala je dipl. ing. Marina Tatalović, savjetnica koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

Smještajući HKO u europski kontekst, gospođa Tatalović prikazala je njegovu važnost i primjenu za status društva i pojedinca u odnosu na najvažnije obrazovne procese i dokumente na prostoru Europe, poput Bolonjskog procesa, Lisabonske strategije i dr.
Nadalje, prisutnima su bili razjašnjeni osnovni pojmovi HKO-a: kompetencije, ishodi učenja, kvalifikacije, standardi kvalifikacija, razine kvalifikacija, standardi zanimanja te obrazovni programi kako bi lakše shvatili važnost određivanja kvalifikacija na načelima ishoda učenja ili kompetencija te njihovu povezanost i mogućnost primjene kako bi u praksi razlikovali standard zanimanja, standard kvalifikacije i obrazovni program.
Zaključno, radionicom su obrađene i normativne te institucijske pretpostavke za implementaciju klasifikacijskih okvira: Zakon o HKO-u i pripadajući pravilnik te njihova poveznica sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao i pojedinim obrazovnim institucijama, a s naglaskom na aktivno povezivanje obrazovanja i tržišta rada.